”Jag klev av tåget på den här planeten och här är jag”

- K-Special 8 juni 20.00 Sveriges Television

En dokumentärfilm om Kjell Höglund
av
Eva Aspling och Annika Kämpe

Den 8 juni 20.00 visar SVT 2, K Special dokumentären ”Jag klev av tåget på den här planeten och här är jag” om musikern, författaren, filosofen och diktaren Kjell Höglund.

Få kan mäta sig med Kjell Höglunds skicklighet då det gäller att inom ramen för det begränsade utrymme som en sång erbjuder få så mycket meningsfullt sagt. När människor först kommer i kontakt med hans låtar grips de vanligtvis starkt av både text och musik. Kjell säger själv att han är förvånad över att han lyckats överleva på sitt konstnärskap, trots att han alltid gått sin egen väg. För allmänheten är han känd som den tokroliga musikern med de fyndiga texterna. Alla minns väl svensktoppshitsen ”En stor stark”, "Maskinerna är våra vänner" och ”Jag hör hur dom ligger med varandra i våningen ovanför”. Kjell förklarar dock att musiken endast upptar en bråkdel av hans tid. Han är ”skrivare”, inte musiker. Att höra honom filosofera om livet och dess gåtor rör en till tårar. En ödmjuk, varm och känslosam människa av sällan skådat slag. Det är i första hand den sidan av Kjell som vi fascinerats av och lyfter fram i filmen.

Vi följer honom på en resa genom Sverige; från hemmet i Västerås, på sitt livs första turné, (trots sina 30 år i branschen); på besök hos sin far i barndomshemmet i det norrländska inlandet och på filosofiska vandringar bland gravhögar och mystiska platser. Men vi får även en inblick i musiklivets vedermödor genom att följa Kjell tillsammans med Lars Winnerbäck, Stefan Sundström, Carl-Einar Häckner, Johan Johansson och Karin Renberg på den kritikerrosade turnén ”Bland Skurkar Helgon och Vanligt Folk”. Vi har speglat en egensinnig mångsysslare som aldrig slutar att förundra. Kjell är även aktuell med singeln ”Schlager” som släpptes i våras och albumet ”Kryptonit” som kommer att releasas i början av hösten. Han har en stor skara fans som tålmodigt väntat på denna platta, den första han släpper sedan ”Inkognito” 1995.

Manus och regi: Annika Kämpe och Eva Aspling. De har tidigare gjort bl.a ”Monstrum Jemtlandica”, en film om myten kring Storsjöodjuret som SVT sände i juni 1999 samt ”The Nomads 1981-2001” som speglar Solna-rockarnas 20-åriga karriär.
Fotograf: Martin Gustavsson.

Kontakt: Annika Kämpe 08-630 36 37, 070-690 41 19, annika.kampe@mnw.se
Pressbilder: www.cabal.se/kjell_hoglund

 

Ladda hem denna pressrelease som pdf-fil